Ambianta educativa a copilului comportamental




   Climatul familial depinde de relatiile tata-mama, dar si de educatia pe care acestia inteleg sa o dea copilului sau copiilor lor intr-un mod coerent sau, dimpotriva, in opozitie ( de pilda, un tata cu atat mai sever cu cat mama este mai ingaduitoare si hiperprotectoare ).

   Se observa, astfel, patru tipuri de profil: liberal, strict, hiperprotector, rejectant. Mama este mai adesea liberala, nepunand nici limite, nici un cadru educativ, neavand nici o exigenta cu privire la diversele sarcini cotidiene de ordine, de participare la pregatirea mesei ( sa puna masa, sa debaraseze etc ). Tatal este indiferent, ingaduitor, fara nici o exigenta, uneori chiar complice cu fiul in a descalifica munca mamei sau a se opune unor cereri de ajutor, preocupat exclusiv de starea sa de bine si de distractiile lui. Alteori este prea strict, rigid, inflexibil, refuzuri categorice, amenintari cu bataia la cea mai mica opozitie, exigente de supunere cu alura sadica si injositoare.

   Atitudinea hiperprotectoare se regaseste mai adesea la mame, care par gata sa scuze totul copilului lor, pentru a obtine de la acesta mangaiere si tandrete. Ele sar, sistematic, in ajutorul copilului, ii acopera orice comportament, inclusiv pe cele de natura delicventa, disimuleaza furturile din familie, ascund initial amenintarile si violentele verbale a caror tinta incep sa devina.

   Cat priveste indiferenta si dezinteresul, acestea sunt mai frecvente din partea tatalui decat a mamei , dar se pot vedea si minori total lasati in voia lor inca din copilarie, de pe la 7-8 ani, fara nici un cadru educativ, intorcandu-se acasa la ce ora vor sau se nimereste, mancand singuri in camera lor ce si-au luat singuri din frigider, in fata propriului televizor, dormind cand vor, umbland pe afara cu o gasca, etc.