Servicii

1. Psihoterapia individuala

Scopurile psihoterapiei individuale este de a va face sa va intelegeti mai bine si de a va confrunta modurile personale de a face fata problemelor de viata, precum si inlocuirea unor strategii nesanatoase de adaptare. Cresterea acceptarii de sine, dezvoltarea unor sentimente de bunastare, o mai mare multumire de sine, toate acestea sunt posibile prin intelegerea motivelor constiente si inconstiente care fac o persoana sa simta si sa actioneze intr-un anumit fel.
Durata unei sedinte este de 45 de minute, frecventa variaza intre 1-2 sedinte pe saptamana.

2. Psihoterapia copilului si adolescentului

Inca imediat dupa nastere bebelusul are o viata psihica care reprezinta fundatia vietii emotionale si relationale de mai tarziu. Fiecare etapa din viata copilului are semnificatia ei in dezvoltarea mintii, achizitiile si impasurile ei care au nevoie de intelegere si uneori de suport.
Psihoterapia copilului este o interventie care foloseste mijloacele de expresie tipice copilariei - joc, povesti, desene - in scopul ameliorarii capacitatilor lui de a comunica cu lumea adultilor si de a face fata exigentelor ei.
Adolescenta plaseaza copilul intr-o varsta de trecere in care etapele anterioare de dezvoltare sunt din nou aduse in discutie. Asta il poate face iritabil, incapatanat, rebel, uneori izolat, alteori de-a dreptul insuportabil. Conflictele cu parintii par obligatorii si de nerezolvat. Uneori nu se stie cine are mai mare nevoie de ajutor.
Parintii care comunica intre ei si cu specialistul beneficiaza de sustinerea experientelor celorlalti, de punerea in discutie a diverselor atitudini in relatia cu copilul si de o "normalizare" a propriilor imagini ca parinti.

3. Psihoterapia de familie

Psihoterapia de familie se adreseaza intregii familii si relatiilor de familie pentru intelegerea perturbarilor care apar intre membrii acesteia in situatii sensibile precum:
- travaliul de separare in situatii de separare sau/si divort
- tensiuni legate de separarea fratilor in situatii de separare al parintilor
- tensiuni legate de ramanarea copilului/copiilor la unul din parinti in situatii de divort al parintilor
- decesul unui membru al familiei, pierdere care afecteaza psihologic pe toti membrii familiei, indiferent de varsta ori relatia avuta cu persoana respectiva
- travaliul de doliu purtat de parintii care si-au pierdut un parinte sau ambii parinti
- dificultati de comunicare intre membrii familiei: parinti - copii; parinti - bunici; copii - bunici;
- izolari afective si trairea sentimentului de instrainare fata de si in propria familie
- excluderea afectiva a unuia sau mai multor membrii ai familiei

4. Psihoterapia de cuplu

intrebarea de baza la care trebuie sa raspunda un cuplu care doreste o intalnire cu un specialist este: "Dorim noi doi sa intram intr-un proces de consiliere/terapie pentru a ajunge la o mai buna intelegere a dificultatilor cuplului in traiul impreuna? Suntem pregatiti pentru a invata ceva din criza actuala?"
Este important sa distingem ceea ce ar fi de dorit si ideal (scop ideal) de ceea ce este clinic posibil (scop realist). Terapia conjugala se adapteaza nevoilor cuplului, stadiului sau de dezvoltare si posibilitatilor sale. Terapeutul de cuplu va incerca sa pastreze o pozitie neutra, de observator obiectiv, sau poate va incerca sa intre in 'jocul' cuplului respectiv si sa-i foloseasca legile in mod constructiv.
Exista in mare doua forme de metode prin care se poate aborda psihoterapia de cuplu, unele ce vizeaza elaborarea conflictelor (de orientare psihanalitica) si altele care vizeaza modificarea comportamentului si care se inspira din teoriile sistemice si ale comunicarii. in prima forma, terapia incearca sa inteleaga mai bine comportamentul partenerilor cu motivatiile lor inconstiente. in a doua forma, se pleaca de la o modificare directa a comportamentului si comunicarii, sprijinindu-se pe invatarea bazata pe efect.

5. Consilierea psihologica

Ca si terapia individuala, consilierea este un mod de ajutor specializat acordat de o persoana pregatita profesional. Aceasta persoana poate fi un psiholog sau un psihiatru. in ce situatii se recomanda consiliere? Atunci cand in viata cuiva intervine o criza majora, un obstacol, necesitatea unei decizii foarte importante.

servicii


contact

str. V.Alecsandri, 21A, Sibiu
telefon: 0721542407
e-mail: razvan@pleteriu.ro

 

(c) copyright 2009 Razvan Pleteriu - toate drepturile rezervate

www.smartart.ro | web . print . id . photo