Utilizarea viselor



   In psihanaliza, interpretarea viselor este considerata drept "calea regala" catre intelegerea inconstientului. Asociatiile pe care le face clientul cu elementele visului sunt utilizate pentru a intelege continutul latent sau ascuns al visului, care se afla in spatele continutului manifest sau de la suprafata. Simbolurile din vis pot fi apoi interpretate, pentru a ajuta clientul sa inteleaga in si mai mare masura indiciile inconstiente din vis.

   In terapiile suportive, terapeutul asculta cu atentie visul clientului si il ia in considerare cum ar face si in cazul unei terapii mai profunde. Insa terapeutul se limiteaza la interpretari mai putin profunde,  care ajuta clientul sa asocieze visul cu sentimente si atitudini constiente fata de terapeut ca persoana reala, precum si cu alte situatii din viata reala. Asociatiile libere cu elementele visului nu sunt incurajate, intrucat ar duce la o si mai mare regresie.

   Intre acesti doi poli ai terapiilor suportive si cele mai profunde, este loc si pentru o interpretare selectiva a viselor, in care terapeutul face legatura dintre vis si elemente constiente sau inconstiente dintr-un sector limitat al vietii psihologice a pacientului. Accentul se pune mai mult pe suprafata psihologica, decat pe profunzimea inconstientului si se adapteaza scopurilor specifice ale psihoterapie.