Utilitatea umorului in copilărie


Umorul poate fi utilizat pentru a transforma o situație intolerabilă intr-una acceptabilă. Rasul copilului il temperează pe cel care-l necăjește, care apoi poate fi mult mai ușor de partea lui. Deja de la varsta de trei ani, un copil poate alunga supărarea părintelui, il poate dezarma, și poate transforma o reacție de enervare intr-una tolerantă.

Rasul și umorul sunt forme obișnuite de comunicare intre frați și copiii de aceeași varstă. Ei utilizează umorul pentru a testa limitele realității intr-o manieră protejată.  De ce rad copiii cand se rănește cineva? Rasul dispersează anxietatea firească pe care, in mod sigur, o va simți un copil cu privire la fragilitatea sa, sau măcar o reduce la un nivel tolerabil.

Rasul nu este neapărat un semn al insensibilității. Este mult mai probabil, chiar dacă un copil nu poate admite, că această reacție aparent crudă să fie o manifestare a sentimentului de vulnerabilitate. La toate acestea se adaugă fricile care vin din culpabilitatea pe care copiii de cinci-sase ani o au la această varstă, ca răspuns la propriile lor sentimente de agresivitate.

Părinții pot utiliza umorul, așa cum fac și copii, pentru a dispersa o situație tensionată, ei devenind astfel modele eficiente de gestionare a sentimentelor pentru copiii lor. Cand un copil se poate lua in ras, el etalează o imagine de sine puternică și ceilalți copii il plac. Umorul poate fi una dintre cele mai sigure modalități de caștigare a suportului celorlalți.