Tentativa de suicid la adolescenta: sfaturi pentru parinti




    -    Tentativa de suicid a unui adolescent nu este niciodata un comportament  banal. Oricat de mici ar fi consecintele fizice imediate, aceasta conduita nu trebuie bagatelizata. Pe de o parte, leziunile corporale pot sa nu apara  imediat, ci mai tarziu. Pe de alta parte, suferinta psihologica subiacenta tentativei de suicid poate conduce la o recidiva. O treime dintre adolescenti au recurs la o astfel de solutie de doua ori in cursul unui an.

  -    Nu exista retete care sa previna riscul suicidar in randul adolescentilor.   
 
  -    Parintii sunt uneori martorii unor discursuri care au legatura cu anumite idei suicidare. In acest caz exista doua atitudini ce trebuie evitate:
   -      prima este banalizarea comentariilor cu conotatie suicidara, de tipul: "m-am saturat de viata asta". Chiar daca sunt facute intr-o maniera provocatoare, pot fi uneori inceputul unei profunde stari de disconfort psihic.
   -    cealalta atitudine nefasta este supraprotectia insotita de dramatizare. Daca la ideile suicidare verbalizate parintele raspunde cu panica, adolescentul se va retrage in el, angoasele putandu-se alimenta reciproc si vor creste in intensitate. Adolescentul risca sa-si considere propriile ganduri ca detinand putere asupra parintilor sai, si astfel stapanit de un sentiment de omnipotenta, poate intinde coarda tot mai mult , pentru a avea o influenta si mai puternica asupra lor, mergand pana la trecerea la fapte. In plus, panica parentala il culpabilizeaza si reafirma imaginea negativa pe care o are despre el insusi. Panica parentala de tipul mamei care se lamenteaza asupra propriei persoane, evocandu-si martiriul, sacrificul, si declamand cu ochii spre cer: "ce am facut, Doamne, ca sa merit o asemenea soarta?"  izoleaza si mai mult adolescentul, sporind astfel riscul suicidar.

   -     Amenintarile cu suicidul trebuie mereu luate in considerare, chiar daca sunt facute intr-un moment de furie.

   -    Amenintari cu suicidul repetate sau asociate cu alte semne - acuze somatice, conduita de dependenta, comportament violent, tristete, insomnie, pierdere in greutate, scaderea randamentului scolar - impun consultarea unui specialist (psihiatru, psiholog clinician, psihoterapeut).

   -    Actele suicidare sunt adesea facilitate de consumul de alcool, in special la baieti, astfel incat prevenirea lor presupune si interventii asupra acestor conduite adictive.

   -    In cazul in  care o tentativa de suicid a avut loc, adolescentul trebuie sa beneficieze de o tripla evaluare: corporala, psihologica si sociala. Sprijinul psihologic trebuie acordat in cel mai scurt timp posibil, de indata ce starea fizica o permite.

   -    Parintii si personalul medical trebuie sa manifeste vigilenta, riscul recidivei fiind foarte mare. Adolescentii care au avut deja o tentativa de suicid se gandesc la suicid mult mai des decat cei care nu au recurs niciodata la o astfel de solutie.

   -     Prevenirea suicidului in randul adolescentilor incepe de la cea mai frageda varsta. Adolescentul se va replia asupra propriilor achizitii (dezvoltare afectiva, relatiile parentale, sau carente si tulburari ale relatiilor din prima copilarie) o data cu experimentarea pubertatii.