Somatizarea



  Atunci cand copiii mici nu sunt ajutați de către persoanele de ingrijire să-și exprime sentimentele prin cuvinte, tind să le exprime fie prin stări corporale (boală), fie prin acțiune. Somatizare este numele pe care l-au dat psihoterapeuții procesului prin care stările emoționale se exprimă fizic. Deși se intamplă des ca somatizarea să fie amestecată cu simularea bolii, trăirea somatică, in moduri neverbalizabile, a stării emoționale proaste, nu este echivalentă cu a pretinde că ești bolnav pentru a atrage simpatie sau a evita o responsabilitate. Nu este egală nici cu o problemă care este "doar in capul tău". Creierul este o parte din corp, nu un supraveghetor detașat.

  Cele mai timpurii reacții ale noastre la presiunile vieții sunt somatice și multe dintre aceste reacții răman bazele capacității noastre de răspuns. Imbujorarea reprezintă aspectul automat al reacției de rușine. Sistemul gastrointestinal, sistemul circulator, sistemul imunitar, sistemul endocrin, pielea, respirația, inima - toate se activează in diferite feluri in condiții de presiuni emoționale.

  O parte din maturizare o reprezintă stăpanirea treptată a limbajului pentru a descrie experiențele care sunt inițial resimțite ca stimulare corporală incipientă. Dacă cineva primește prea puțin ajutor pentru a face această tranziție, răspunsul fizic automat poate fi singurul limbaj pe care il are pentru activarea stărilor emoționale.

  Exprimarea sentimentelor este moneda obișnuită a terapiilor psihanalitice. Deoarece oamenii care somatizează suferă automat și fizic și le lipsește capacitatea unei asemenea exprimări, pot fi dificil de ajutat - mai ales cand suferința lor fizică a fost complicată de intalnirea cu nerăbdarea, exasperarea și sentimentul infrangerii medicilor specialiști și al terapeuților anteriori.

  Oamenii se pot imbolnăvi pentru că sunt inconștient deprimați; de asemenea, se pot deprima pentru că sunt bolnavi fizic. Stresul bolii insăși poate cauza o reacție negativă. De aceea concluzia că o persoană care se plange unui terapeut de durere fizică sau epuizare folosește apărarea prin somatizare, nu ar trebui formulată așa ușor.


Nancy McWilliams