Sfaturi pentru părinții cu copii mici in timpul epidemiei.

  Deși copiii fac forme mai ușoare la coronavirus (Covid-19), ei pot fi foarte afectați de carantină si de anxietatea parinților sau a celorlalți adulți. Desi adulții pot crede că in perioada asta copiii mici nu sesizează schimbările și stresul, totuși ei sunt foarte sensibili la ceea ce se intamplă. Iată cateva moduri de reacție la stres pe care le pot avea copiii mici in perioada asta:

  Plans frecvent, agitație fizică, probleme la adormire, trezire pe parcursul nopții, coșmaruri, stau agățați de părinți, frica de a sta singuri, jocuri repetitive (pot repeta continuu ceea ce au auzit, pot să-și ingrijească excesiv păpușile sau animalele de pluș). Unii copii pot deveni foarte agresivi și furioși. Alții pot deveni foarte inchiși in ei. Copiii mai mici pot să-și piardă in perioada asta controlul sfincterian, vor să bea din sticlă sau biberon mai degrabă decat din pahar, vor mancare de bebeluși sau refuză mancarea, pot regresa și la nivelul limbajului.
Copii mici sunt foarte sensibili la stresul părinților, comportamentul și emotiile le pot fi afectate in perioada asta și cel mai adesea, ei nu pot vorbi despre fricile și tensiunile lor.

Lucruri care pot fi de ajutor copiilor in perioada asta:

1.    Rutinele sunt foarte importante pentru copiii mici. Dezastrele, izolările forțate, și alte situații traumatice adesea intrerup obiceiurile obișnuite. Crearea unor noi rutine sau restabilirea vechilor obiceiuri pot ajuta copilul să se simta in siguranta. Orele stabile pentru mese și somn, stabilirea unor momente de joacă impreuna pe timpul zilei, cititul impreună, cantatul impreună, toate acestea pot fi de ajutor pentru copil.
2.    Suportul din partea părinților sau al persoanelor de ingrijire este foarte important in această perioadă tensionată si imediat dupa incheierea ei. Părinții pot fi prezenți fizic dar indisponibili emotional pentru că sunt stresati la randul lor. Este important ca părintele să isi facă timp pentru a-și sustine emoțional copilul și să petreacă timp cu el.
3.    Explicarea copilului de ce lucrurile sunt diferite in această perioadă. Copiii mai mici s-ar putea sa nu inteleagă toate schimbările care se petrec (de exemplu de ce nu mai pot ieși afară sau de ce nu se mai pot juca cu alți copii) dar vorbind cu ei, pot să se simtă mai bine. Explicațiile trebuie să fie simple si adaptate varstei copilului.
4.    Este foarte important ca părinții să aibă grijă de propria lor persoană. Copiii mici pot recunoaște stresul sau ingrijorarea adulților și a copiilor mai mari.
5.    Dacă copilul mic este separat de părinți, aceștia trebuie să țină legătura cu el prin orice mijloace electronice, cat mai des posibil pe timpul zilei si la adormire. Dacă stau impreună acasă, părinții pot să il ajute pe copil să vadă alți copii prin intermediul internetului.

Joy D. Osofsky  - Terrorism and Disaster Coalition for Child and Family Resilience.