Potentialul lui NU in obtinerea respectului copilului



   Daca stiti sa ii spuneti nu copilului dumneavoastra, atunci acesta va putea:

   -    Sa constientizeze ca nu totul este gratuit
   -    Sa descopere caracterul oamenilor
   -    Sa aprecieze cat de valorosi sunt parintii lui
   -    Sa realizeze ce se face pentru el
   -    Sa inteleaga bogatia materiala
   -    Sa isi faca o idee despre valoarea banilor

   Nimic nu este gratuit, orice are un pret. Iar acest pret se plateste cu bani, efort sau timp, in functie de situatie. Insa intotdeauna exista un pret, iar copilul trebuie sa descopere foarte repede acest principiu. Daca nu este constient de acest lucru, nu va putea sa perceapa valoarea lucrurilor si sa le respecte adevarata insemnatate.

   Daca niste parinti nu reusesc sa il faca pe copil sa isi dea seama de valoarea lucrurilor care il inconjoara, el nici nu le va putea respecta, iar in aceste conditii copilul e liber sa gandeasca si sa actioneze cum vrea. El isi spune: " parintii trebuie sa ma serveasca si sa imi dea ce vreau. De ce sa fiu atent cu lucrurile mele si cu persoanele din jurul meu? Nu am de ce, pentru ca totul e gratis. Parintii sunt aici pentru a plati si pentru a inlocui obiectele sparte. E normal sa aiba grija de mine pentru ca nu au de ales. La asta sunt buni parintii."
 
   Nu e de ajuns sa speram ca un miracol il va face sa nu mai gandeasca sau sa actioneze in acest fel. Atitudinile necorespunzatoare pot dura mult timp si chiar se pot inrautati. Speranta ne face rabdatori si puternici, dar nu ne ofera solutii. De aceea, este de preferat sa traim in prezent si sa incercam sa remediem situatia cat mai repede.

   Copiii inteleg foarte repede ceea ce li se explica in mod corect. Odata ajunsi la varsta la care inteleg cuvintele, putem incepe sa le aratam valoarea lucrurilor din jur. Parintii valoreaza mult, copilul ii va respecta daca in primul rand acestia isi constientizeaza propria valoare.
 
   Sa stiti cand si cum sa ii spuneti nu copilului implica, in primul rand, ideea ca nu sunteti obligati sa ii spuneti de fiecare data da. Mai ales cand nu apreciaza ce faceti pentru el si cand adopta o atitudine necorespunzatoare fata de parinti. In plus, acest refuz ii permite sa inteleaga ca nu totul i se cuvine. Aceste doua principii pregatesc deja terenul pentru inducerea respectului la copil.