Persoanele predispuse la accidente




   Studii psihologice si psihiatrice au stabilit, de ceva vreme, ca majoritatea accidentelor nu sunt de fapt accidente, ci sunt in mare parte cauzate de predispozitia victimei. Strict vorbind, un accident este o intamplare a carei cauza se afla in afara controlului persoanei.

   S-a observat ca majoritatea accidentelor nu sunt cauza unor caracteristici omenesti, cum ar fi neindemanarea, oboseala, neatentia, ci datorita unui anumit tip de structura a personalitatii, care ii face pe anumiti oameni sa fie predispusi la accidente.

   Iata cum descrie un studiu american, realizat pe un numar mare de pacienti cu fracturi, persoana predispusa la accidente: ea este hotarata, sau chiar impulsiva; este orientata spre obtinerea imediata a placerii si a satisfactiei. Este capabila sa actioneze sub impulsul momentului. Ii place aventura si sa traiasca intens, dar nu ii place sa-si planifice si sa se pregateasca pentru viitor. Un numar mare dintre persoanele din studiu, avusesera o educatie si au ramas de pe urma acesteia cu o revolta neobisnuita la adresa persoanelor cu autoritate. Persoana predispusa la accidente este in esenta rebela; ea nu poate tolera nici macar autodisciplina. Ea se revolta nu numai impotriva autoritatii externe, ci si a regulii impuse de propria judecata si de autocontrol.

   Alte studii au constatat ca in cele mai multe cazuri de accidente exista un element de intentionalitate, chiar daca acesta este de natura inconstienta. Cu alte cuvinte, cele mai multe accidente au o motivatie inconstienta. Investigatiile psihologice au dezvaluit natura motivatiilor inconstiente care determina anumite persoane sa actioneze intr-un mod care atrage dupa sine accidentele. Motivatia cel mai des intalnita este sentimentul de vinovatie de care victima incearca sa se elibereze prin pedeapsa autoimpusa. Accidentul indus inconstient serveste acestui scop.

   Uneori exista alte motivatii inconstiente la baza producerii accidentelor ca, de exemplu, dorinta de a evita responsabilitatea, de a fi ingrijit si chiar cea legata de despagubiri financiare.

   Deci, persoana predispusa la accidente are un caracter impetuos, ea transformand imediat impulsurile sale de moment in actiune. El nutreste o revolta adanc inradacinata impotriva normelor exagerate de educatie, un puternic resentiment fata de persoanele cu autoritate. In acelasi timp, are o constiinta severa care il face sa se simta vinovat pentru revolta lui. Prin accidentul provocat inconstient, el isi exprima resentimentul si razbunarea, platind pentru revolta sa prin ranirea suferita.