Parintii si sexualitatea adolescentilor lor




   Schimbarea atitudinii parintilor fata de copii lor in ceea ce priveste problemele legate de sexualitate, se manifesta in mai multe domenii:

   - informarea sexuala: atitudinea parintilor este in curs de schimbare, ceea ce e natural daca tinem cont de evolutia socio-culturala. De fapt, parintii chiar se pronunta favorabili in legatura cu educatia sexuala a adolescentilor. Desi parintii sunt deschisi educatiei sexuale a adolescentilor, ei prefera ca aceasta educatie sa fie facuta de altii (educatori, profesori, etc), in acelasi timp simtindu-se cu adevarat neconfortabil in legatura cu anumite subiecte despre sexualitate. De fapt, subiectele cel mai des abordate sunt cele referitoare la sarcina, la nastere, la pubertate, la anatomie, iar la finalul listei apare contactul sexual propriu-zis, aspectele afectiv-morale, maladiile venerice, dorintele.

   - contraceptia: se pare ca parintii accepta mult mai usor folosirea pilulelor contraceptive, uneori fiind chiar ei cei care accepta acest lucru.

   -reperele institutionale si morale legate de sexuaIitate: se pare ca parintii opun o rezistenta destul de puternica schimbarilor pe care copiii lor sunt pe cale sa le ceara sau traiasca. Problema casatoriei este, de exemplu, un factor de conflict des intalnit intre parinti si adolescentii lor, vis-a-vis de relatiile sexuale in afara institutiei matrimoniale, in special in cazul fetelor. Din acest punct de vedere, parintii raman surprinsi de schimbarile socio-culturale..