Obiectivele psihanalizei




   - disparitia simptomelor suparatoare si invalidante constituie unul dintre obiectivele curei psihanalitice, dar nu acesta este obiectivul cel mai important, disparitia simptomelor poate sa aiba loc si prin alte metode.

   - o mai buna adaptare a clientului in domeniul vietii sale afective ca si in cel al vietii sociale, constituie rezultate obtinute adesea in urma tarapiei.

   - obiectivul esential al curei analitice este ameliorarea functionarii mentale a pacientului, care sa antreneze o diminuare a suferintei sale psihice. Aceasta ameliorare a functionarii psihice apare cand clientul poate ajunge sa isi constientizeze conflictele interne, ceea ce atrage dupa sine o reducere a intensitatii lor si a angoasei care le este asociata. Alte castiguri ar fi cele legate de diminuarea proiectiei conflictelor interne ale clientului in relatiile sale cu lumea exterioara, relaxarea compulsiei la repetitie, lucru ce favorizeaza o mai buna organizare a relatiilor interpersonale, o mai buna capacitate de percepere si de autoanaliza a miscarilor psihice interne.