O persoana disfuntionala.




   - numim o persoana disfunctionala cand aceasta nu a invatat sa comunice adecvat. Daca ea nu isi manifesta intentia de a se percepe si interpreta corect pe sine insasi sau de a interpreta corect mesajele din afara, presupunerile pe care se bazeaza actiunile sale vor fi eronate si eforturile sale de a se adapta realitatii vor fi confuze si improprii.

   - problemele de comunicare ale unei persoane isi au radacinile in zona complexa a comportamentului familial din vremea copilariei.

   - o persoana disfuntionala se va manifesta incongruent, adica va adresa mesaje conflictuale, la diferite niveluri de comunicare si utilizand semnale diferite.

   - un individ disfunctional va fi incapabil sa isi adapteze interpretarile contextului prezent. Este posibil ca el sa impuna prezentului ceea ce corespunde trecutului sau ceea ce el asteapta de la viitor.

   - dificultatea in comunicare este strans legata de conceptia despre sine a unei persoane, adica de imaginea sa despre sine si de stima sa de sine.

   - comportamentul disfunctional este legat de sentimente de stima de sine scazuta. Este de fapt, o aparare impotriva perceperii acestor sentimente.