Natura cautarii pacientului

 

    Adeseori, pacientii cauta ajutor terapeutic deoarece parintii, sau alti ingrijitori, au esuat in trecut sa raspunda adecvat diferitelor lor semnale de suferinta. Persista adeseori la pacienti o speranta inconstienta de a gasi pe cineva capabil sa raspunda indiciilor lor de cautare. Aceste indicii sunt similare acelora din copilarie, dintre care unele au fost poate nerecunoscute sau neglijate.
 
     Experienta clinica si observarea copilului sustin impreuna notiunea conform careia ar putea exista (inca de la nastere) o cautare innascuta a ceea ce e necesar pentru supravietuire, pentru crestere si dezvoltare sanatoasa. Abia atunci cand aceasta cautare e frustrata sau impiedicata, intalnim raspunsuri patologice, si chiar in aceste raspunsuri exista un indicator sanatos al nevoilor care nu au fost satisfacute adecvat.
 
    Aici trebuie facuta distinctia intre nevoi care trebuie sa fie implinite si dorinte. La nastere nu exista nici o distinctie intre ele. O data cu dezvoltarea capacitatii de a tolera grade de frustrare inerente cresterii, nevoile de dezvoltare incep sa se diferentieze de dorinte.
 
    Chiar daca pacientul cauta ceea ce el are nevoie, terapeutul e considerat de obicei, acela care stie cel mai bine. De aceea, e normal ca si desfasurarea terapiei sa fie in intregime lasata in mainile terapeutului, si nu ar trebui in nici un caz incredintata pacientului.
 
    Este important terapeutul sa identifice si sa recunoasca ce i-a lipsit pacientului. Cand a lipsit o structura adecvata, in cadrul careia pacientul ar fi putut mobiliza mai sigur fazele de dezvoltare cheie ale cresterii, exista o cautare a structurii in relatia terapeutica. Cand persoanei care l-a ingrijit pe bebelus i-a lipsit sensibilitatea necesara, sensibilitate fara de care incercarile de comunicare preverbala ale bebelusului au fost resimtite ca fara speranta sau fara inteles, atunci exista o cautare a sensibilitatii la terapeut. Cand a lipsit intimitatea mintala sau emotionala, in cadrul careia un copil poate incepe sa simta o separare viabila fata de mama (sau alti adulti), exista o cautare de spatiu.