Narcisismul patologic.


  Narcisismul patologic este o orientare in care interesul si pasiunea cuiva sunt in intregime directionate catre propria persoana: corp, minte, sentimente, interese etc. Pentru narcisic, doar el si ceea ce il priveste sunt pe deplin reale; ceea ce este in exterior, ceea ce se refera la altii este adevarat doar intr-un sens superficial. El este, de fapt, constient de ceea ce este in afara numai in masura in care il afecteaza direct.

  Multi oameni incearca frecvent sa-si ascunda narcisismul, fiind deosebit de modesti si umili, sau, intr-o forma mai subtila, preocupandu-se de chestiuni religioase, politice sau caritabile, toate acestea parand sa trimita dincolo de interesul personal.

  Narcisismul se poate ascunde sub atat de multe deghizari, incat se poate spune ca este trasatura psihica cel mai dificil de descoperit. Cu toate acestea, daca nu iti descoperi narcisismul si nu-l reduci considerabil, drumul spre dezvoltare iti este blocat.

  P.S. O anumita masura de dragoste de sine nu este doar normala, ci si de dorit. Totusi o delimitare clara a momentului in care narcisismul sanatos devine patologic, cum spuneam, nu este usor de identificat.