Narcisismul patologic


   O anumită măsură de dragoste de sine nu este doar normală, ci și de dorit. Momentul in care narcisismul sănătos devine patologic nu este ușor de identificat.   Narcisismul patologic se evaluează in funcție de calitatea relațiilor respectivei persoane. Incapacitatea acestor oameni de a iubi este o tragedie care le afectează viața.

   Relațiile sănătoase pot fi recunoscute după calități cum ar fi empatia și grija față de sentimentele altora, interesul real pentru ideile altora, abilitatea de a tolera defectele celorlalți in relațiile de lungă durată fără a renunța și capacitatea de a conștientiza propria vină in conflictele cu ceilalți.

   O persoană cu o tulburare narcisică abordează oamenii ca pe obiecte care sunt folosite pană la epuizare și apoi abandonate, fără nici un fel de considerare față de sentimentele lor. Ceilalți oameni nu sunt văzuți ca avand o existență separată sau avand propriile nevoi. Individul narcisic incheie in mod frecvent o relație la scurt timp, de obicei cand cealaltă persoană incepe să aibă pretenții legate de nevoile ei proprii