Iluzii narcisice



Intreținerea corpului, facilitată de progresele biologiei in domeniul regimurilor alimentare și al efectelor benefice ale unei activități fizice adecvate, satisface pulsiunile de autoconservare cat și pe cele legate de libidou. Această intreținere a corpului bine dozată permite astăzi prelungirea vieții cu un număr de ani.

Insă o preocupare excesivă, aici includem și chirurgia estetică, traduce prin excesul ei tocmai o revenire a interesului infantil față de corp, adică crearea unei identități centrate pe aspectul corporal.

Atunci cand imaginea despre sine este dată mai mult de imaginea corporală decat de identitatea de gandire, ne aflăm in general in prezența unei persoane care evită chestiunea morții. La aceste persoane, conflictele sunt traduse in acțiune in loc să fie elaborate, un mod de viață pe care societatea noastră de consum il incurajează, creand iluzia că este mai ușor să cumperi confortul, decat să iți faci timp și să depui eforturi pentru a-ți reorganiza universul interior.