Identificarea cu agresorul






   Posterioara faptei
 
    Te porti abuziv fata de cineva, pentru ca ai fost la randul tau, in trecut, victima unui abuz. Acest mecanism are rolul de a te proteja de constientizarea sentimentelor de furie. Daca comportamentul abuziv devine cronic si generalizat, te incadrezi in tipologia caracterelor sadice, devenind un agresor.


   Anterioara faptei

   Pentru ca te astepti la ostilitate din partea celuilalt, te vei comporta de la inceput in mod ostil. Acest mecanism ridica serioase probleme in cazul copiilor ce au fost victime ale unor abuzuri fizice, descoperite de autoritatile de protectie care au decis ulterior trecerea in plasament a acestora. Desi astfel de copii pot mobiliza numeroase tipuri de aparari, comportamentul agresiv nejustificat fata de parintii adoptivi constituie adesea o problema.
 
    Pe de alta parte, in mod normal copiii se identifica cu agresorul pentru a se elibera de anxietatea rezultata in urma proiectiei ostilitatii lor competitive asupra parintilor, care in procesul de educare sunt considerati ca "agresori".  De exemplu, un copil de 4 ani este invatat sa nu aduca bauturi in sufragerie, iar cand tatal vine cu o ceasca de cafea in camera pentru  a se juca cu copilul, acesta ii spune: "Tati, fara bauturi aici! Du ceasca inapoi in bucatarie".