Hrana si masa copilului de trei ani




   Hrana si mesele devin in mod normal un teren de batalie in anul trei de viata. Copiii au progresat cu abilitatile elementare, iar asteptarile parintilor in privinta conformarii sunt mai mari. Refuzul de a manca al copilului trezeste problematica parintilor - obligatia lor de a-si hranii copiii cuplata cu experientele lor trecute legata de hrana si familie. Deci, este o situatie critica in care tensiunea trebuie destramata si transformata intr-o experienta pozitiva. Manierele la masa cu familia, statul jos, mestecatul cu gura inchisa, etc, se invata prin imitare.

   Iata, pe aceasta tema,  zece recomandari ale lui Berry Brazelton, celebrul pediatru american:

   1. Mesele sunt ocaziile in care familia este impreuna. Micul dejun si cina sunt ideale pentru modelarea obiceiurilor.
   2. Nici un copil de trei ani nu va accepta aceste reguli usor, dar trebuiesc privite ca momente importante de acomodare cu viata celorlalti si cu valorile acestora. Nu va luptati pentru ele dar nici nu incurajati revolta.
   3. Daca este necesar, incepeti sa hraniti copilul de trei ani inaintea cinei cu familia in asa fel incat sa poata sa stea la masa si sa discute.
   4. Nu faceti caz de mancare, ca si cand ar fi o problema.
   5. Oferiti portii mici, mai putin decat credeti ca ar dori copilul.
   6. Imediat ce copilul incepe sa necajeasca, sa arunce mancare, sa o scape pe jos sau sa se miste prin camera, cina trebuie sa se incheie. Ignorati comportamentul lui in timp ce vocifereaza pentru a fi centrul atentiei.
   7. Odata ce copilul a fost retras de la masa, nimeni nu-i intareste comportamentul glumind sau jucandu-se cu el.
   8. Nu oferiti mancare intre mese. Si nici gustari in afara programului stabilit. Cand mesele au luat sfarsit, hrana nu mai este disponibila.
   9. Nu vorbiti si nu invatati maniere la masa. Manierele si standardele se invata prin imitatie la patru sau cinci ani.
   10. Respectati regulile stabilite in timpul mesei. In orice circumstanta!