Gandirea paranoida




   Stilul de gandire paranoid se caracterizeaza printr-o cautare neobosita a unor intelesuri ascunse, a unor indicii pentru descoperirea "adevarului" in spatele aparentelor unei situatii. Ceea ce este evident, ceea ce este la suprafata si ceea ce este aparent doar mascheaza realitatea.

   Aceasta cautare fara sfarsit implica o atentie in stare de intensa hiperalerta, evidentiata printr-o suspiciozitate legata de aceasta monitorizare continua. Un individ paranoid scaneaza constant mediul inconjurator pentru orice este iesit din comun - un stil de gandire care cere o crestere considerabila a tensiunii fizice si emotionale. Persoana paranoida este pur si simplu incapabila sa se relaxeze.

   Gandirea paranoida se caracterizeaza si printr-o lipsa de flexibilitate. Argumentul cel mai convingator nu va avea in general nici un impact asupra credintelor rigide si de neabatut ale persoanei paranoide. De fapt, persoanele care incearca sa discute cu cineva care are o tulburare de personalitate paranoida se vor trezi pur si simplu ca devenind tinta suspiciunii.

   Gandirea persoanei paranoide difera de cea a persoanei cu schizofrenie paranoida prin faptul ca nu este deliranta. De fapt, persoanele cu tulburare de personalitate paranoida tind sa aiba perceptii remarcabil de adecvate in legatura cu mediul lor. Totusi judecata lor despre aceste perceptii este in general afectata. Realitatea insasi nu este distorsionata, mai degraba semnificatia realitatii aparente este construita gresit. Acest stil cognitiv caracteristic poate fi greu de diagnosticat deoarece individul paranoid este frecvent tacut si suspicios, chiar si testele proiective pot identifica persoana paranoida ca fiind mai mult sau mai putin normala, in general fiind doar inhibata.