Despre proiectie



 
   Proiectia este procesul prin care atribuim propriile sentimente sau caracteristici altor oameni deorece nu ni le putem "insusi". Ea functioneaza ca o defensa inconstienta deoarece ne protejeaza de confruntarea cu suferinta cauzata de discrepanta dintre ceea ce suntem si ceea ce am dori sa fim.

   Odata proiectata partea noastra nedorita, putem atunci critica, pedepsi sau chiar idealiza persoana care este purtatoarea proiectiei noastre, fara a trebui sa ne asumam vreo responsabilitate pentru propriile noastre neajunsuri sau esecuri.

   In timp ce ne putem simti mai bine pe termen scurt prin proiectia partilor noastre nedorite, exista un cost. Cand ne proiectam sentimentele asupra altcuiva, o parte a sinelui sau eului nostru se proiecteaza odata cu sentimentul respectiv. Daca proiectia devine o cale uzuala de a ne gestiona disconfortul interior, sentimentul nostru de sine devine saracit. Exista si o alta problema: daca proiectia se intoarce asupra noastra printr-un efect de bumerang, putem incepe sa ne simtim destul de persecutati.