Despre devalorizare




   Adultii care resping in cupluri, au fost adesea descrisi ca fiind "precauti la fuziune", iar aceia dintre ei care devalorizeaza, ca "precauti la fuziune care saboteaza dragostea". In termeni diagnostici conventionali, aceste persoane tind sa fie etichetate ca "narcisic".

   Frecvent, copiii parintilor devalorizatori narcisic si defavorizanti au crescut intr-un desert emotional. Imprumutand mecanismele de aparare ale parintilor lor, au invatat sa se protejeze de dorintele neimplinite si de frustrarile enervante, gandind prea bine despre ei insusi si prea rau despre ceilalti.

   De-a lungul timpului totusi iluzia de a fi "speciali", care ii protejeaza si asigura confortul acestora, se dovedeste a fi un substitut din ce in ce mai fals pentru dragoste. Totusi, intimitatea autentica risca sa expuna sentimentele de dependenta arzatoare si de furie pe care parintii lor nu le-au putut tolera. Astfel, raspunsul lor la o relatie potential intima este inrudit cu cel al unui om flamand aflat la o petrecere, care isi spune ca mancarea nu este suficient de buna si de aceea refuza sa manance.

   Acest tip de persoane care resping dispun de o propaganda  autogenerata despre perfectiunea lor si despre imperfectiunea celorlalti, isi asigura o protectie (destul de usturatoare) in fata rusinii. Oricat de vitala pare a fi aceasta protectie la un nivel inconstient, este, de asemenea, autodistrugatoare si deci necesita atentie terapeutica.