Depresia: doua tipuri de baza.

  


   Modelele explicative ale depresiei iau in considerare calitatile unice ale mecanismelor de aparare si ale tipului de relatii pentru fiecare persoana deprimata. Exista o clasificare ( Blatt, 2004) care imparte persoanele depresive in doua mari categorii:

    - Tipul anaclititc : este caracterizat de sentimente de neajutorare, singuratate si slabiciune, asociate cu frici cronice de abandon si lipsa de protectie. Aceste persoane tanjesc sa fie alinate, protejate si iubite. Ele sunt caracterizate prin vulnerabilitate la ruperea relatiilor interpersonale si folosesc de obicei ca mecanisme de aparare negarea, deplasarea si refularea.
   - Tipul introiectiv: spre deosebire de primul tip, acestia sunt in primul rand preocupati de autodezvoltare. Relatiile intime sunt vazute ca secundare si ei folosesc alte mecanisme de aparare: intelectualizare, formatiune reactionala si rationalizare. Ei sunt excesiv de perfectionisti si de competitivi si dirijati de dorinta de a se realiza la munca si la scoala.  
 
    Clientii de tip anaclitic isi manifesta depresia in special prin sentimente disforice de abandon, pierdere si singuratate. Cei de tip introiectiv isi manifesta depresia prin sentimente de vinovatie si lipsa de valoare. Ei au un deosebit simt al esecului si sentimentul ca si-au pierdut autonomia si controlul.