Ce facem cu anxietatea?


Anxietatea o putem aborda astfel incat ea să fie mai redusă sau să se amplifice. Dacă incercăm să o minimalizăm, se poate intampla să se regăsească in soluții reușite sau greșite. Cele reușite sunt acelea care ne oferă un spațiu de acțiune mai larg, in care anxietatea poate fi folosită pentru a controla pericolul.

Soluțiile greșite (nevrotice) sunt acelea care mă limitează și care mă blindează. Fiecare dintre noi iși dă seama că anumite reacții personale sunt supărătoare pentru ceilalți, nu sunt dorite și le trezesc supărare, furie, dezamăgire și anxietate. Ca urmare, incep să mă comport astfel incat să pară că anumite sentimente nu-mi aparțin, iar cand acestea apar, devin iritat și mă străduiesc să le inăbuș.

Prin acest efort incep să imi pierd  abilitatea de a trăi anumite sentimente ca pe unele ce-mi aparțin doar mie. Fiecare nouă confruntare și fiecare nouă relație in care ne implicăm ascunde in ea insăși pericolul de reapariție a sentimentelor ce au fost apărate, iar astfel reacționăm cu teama de a nu fi blamați sau penibili. Ca urmare, apare și anxietatea de tot ce este nou.

Astfel, oamenii iși creează propria lor realitate și , astfel, blindajul său nu mai atrage atenția. Abia in situații de criză cand este nevoie de anumite sentimente ce au fost inăbușite pentru a putea gestiona o situație sau relație, se ajunge la eșecul apărărilor și la crearea unui simptom.