Anxietatea - aspecte psihologice.


  Un sentiment de bază important care apare in mod frecvent, dar care este considerat nepermis este anxietatea. Prin anxietate ințelegem ingrijorarea și neliniștea in anumite situații, care in mod obiectiv sau subiectiv nu sunt văzute, de regulă, ca fiind o amenințare clară, de exemplu, o amenințare a stimei de sine, a autoperceptiei sau a integrității fizice.

  Anxietatea reprezintă o energie, o creștere a atenției față de pericole, deci o invitație la acțiune. Ea intensifică simțurile și astfel este sănătoasă. Anxietatea și frica nu sunt contrarii, ci un continuum.

   De obicei, suntem tentați să facem ceva contra anxietății, in loc să facem ceva cu ea. Contra anxietății nu putem face nimic, sau la fel de puțin ca in cazul altor sentimente (de exemplu, iubirea) . Cine incearcă să facă ceva contra anxietății nu face altceva decat să o dea deoparte, respectiv, să o amplifice pană la panică.

   Primul pas pentru a aborda sănătos anxietatea este să o accepți, să recunoști că te simți slab și neputincios in fața ei. Așadar, a proceda sănătos, din punct de vedere psihic, in ceea ce privește anxietatea inseamnă: a face ceva cu ea.