Sarcinile adolescentei

01.04.2014   In termenii varstei cronologice, vorbim despre declansarea adolescentei ca avand loc in jurul varstei de 10-12 ani, ajungand pana la maturitate, in jurul varstei de 20 de ani. Iata cateva sarcini ale acestei perioade:

   - trecerea de la siguranta apropiata si familiara a casei si a scolii la o gama mai extinsa de oameni si idei din lumea larga.

   - proprietatea asupra corpului, care fusese inainte tinut intr-un fel de aranjament de leasing cu parintii; acest lucru presupune integrarea, in imaginea corpului, a nou-trezitelor emotii si fantasme sexuale, precum si schimbari rapide ale dimensiunii si puterii fizice.

   - dobandirea autonomiei personale si a deveni o persoana separata; acest lucru e inteles de obicei ca insemnand fundamentarea increderii in credintele si actiunile proprii, precum si a responsabilitatii fata de acestea.

   - obtinerea intimitatii cu ceilalti pe baza granitelor personale sigure si a unei identitati sexuale stabile.

   - adaptarea la lumea adulta a muncii si a grijii fata de cei tineri, cu valori ingemanate ale identificarii si urmaririi obiectivelor personale si profesionale, precum si angajamentul fata de intelegerile stabilite si sarcinile preluate.

 

(c) copyright 2009 Razvan Pleteriu - toate drepturile rezervate

www.smartart.ro | web . print . id . photo