Psihoterapia de scurta durata

23.01.2010

Din multe puncte de vedere, indicatiile pentru psihoterapia dinamica de scurta durata sunt asemanatoare celor pentru psihoterapia de lunga durata. Cele mai importante criterii de selectie sunt:

1.    capacitatea de insight sau gandire orientata psihologic
2.    nivel inalt de functionare a Eului
3.    motivatia puternica de a se intelege pe sine, care depaseste simpla ameliorare a simptomelor
4.    capacitatea de forma relatii profunde
5.    capacitatea de a tolera anxietatea
 
   In acest tip de psihoterapie scurta, o problema esentiala este cea a concentrarii. In virtutea faptului ca este scurta, psihoterapia limitata in timp trebuie sa fie centralizata, spre deosebire de intinderea psihanalizei. Astfel, pentru a initia o terapie scurta, terapeutul si pacientul trebuie sa identifice nucleul dinamic al problemei din prima sau a doua sedinta de evaluare. In sfarsit, terapia scurta poate fi de mare ajutor pentru indivizii relativ normali, care trec printr-o perioada de tranzitie in cadrul dezvoltarii.
  
   Daca un pacient nu poate delimita problema la un nucleu dinamic, psihoterapia scurta este contraindicata. Nu ne putem astepta ca tulburarile de personalitate sa raspunda la terapia de scurta durata, decat atunci cand pacientul se prezinta cu o plangere lagata de o anumita situatie, cum ar fi doliul, si numai daca scopurile sunt limitate la aceasta problema temporara.


   Numarul de sedinte
 
  In cazul psihoterapiei de scurta durata este importanta acceptarea limitelor si renuntarea la expectatiile magice in procesul terapeutic. Un numar mediu recomandat este de 10-24 de sedinte, iar de obicei nu se stabileste o data clara a terminarii la inceputul tratamentului. Astfel, in cele mai multe cazuri, terapia scurta dureaza cel putin 2-3 luni si cel mult 5-6 luni.
 

 

(c) copyright 2009 Razvan Pleteriu - toate drepturile rezervate

www.smartart.ro | web . print . id . photo