Anorexia sau iluzia independentei

27.05.2010

  

   Aceasta tulburare exprima incapacitatea de a asuma transformarile corporale proprii pubertatii. Este vorba de un refuz voluntar de a se alimenta insotit de un regim alimentar special, de o frica de a se ingrasa, ceea ce conduce la o pierdere in greutate si, adesea la amenoree.
 
     Anorexia face parte din tulburarile imaginii corpului in masura in care adolescenta nu-si da seama ca este foarte slaba, astfel incat, chiar daca nu cantareste decat foarte putine kilograme, continua sa se vada obeza. Prin intermediul acestei restrictii alimentare, incearca sa impiedice procesul de crestere, amanand cat mai mult cu putinta aparitia caracterelor sexuale secundare (sani, coapse).
  
   Anorexia apare la 1% dintre fetele cuprinse intre 12 si 18 ani, dar inregistreaza o crestere in tarile industriale. Aceste adolescente sunt in general ostile urmarii oricarui tratament, fiind adesea nevoie de spitalizari fortate. Anorexia mentala ramane o maladie enigmatica in ceea ce priveste mecanismele variate si complexe de la baza ei. Este vorba de incapacitatea de a renunta la corpul din copilarie. Noul corp este obiectul urii si al unei tentative exagerate de control absolut.
  
   Anorexia este probabil un mijloc, in afara campului constiintei, de lupta impotriva oricarei forme de dependenta. Aceasta lupta este cu atat mai importanta cu cat adolescenta se confrunta, in adancul ei, cu o tendinta de a depinde in mod fuzional de o persoana, de o conduita sau de un produs.
 
    Adesea, tinerele anorexice au in secret o atractie irezistibila pentru alimente. De altfel, erau adesea "plinute" inainte de pubertate, moment in care debuteaza in general anorexia. Anorexia, in cazul a numeroase tinere, este o lupta impotriva unei tendinte spre bulimie.
 
    Anorexia este o distantare de placerea alimentara si de celelalte forme de placere, in special cea sexuala. Energia libidinala este pusa in slujba controlului alimentar. Slabitul, care duce la disparitia formelor si la amenoree, ataca aspectele feminitatii. Practica sexuala este posibila, dar adesea este una mecanica, putin senzuala, care nu ofera decat o placere foarte localizata. Anorexica se teme de dependenta amoroasa, astfel incat, adesea, anorexia apare ca urmare a unei deceptii sentimentale. In acest caz, anorexia este o tentativa de izolare, de inchidere narcisica in sine pentru a se sustrage suferintelor din iubire, devenind un fel de manastire.
 
    Aceasta afectiune evita dependenta, deci deceptia si frustrarea. Este vorba, de fapt,  de dorinta de a nu dori nimic.
 
    Castigarea independentei in raport cu familia este un esec, fiindca izolarea afectiva si relationala pe care o antreneaza nu face decat sa consolideze si mai mult dependenta de mediul familial. Numai o psihoterapie de lunga durata le poate ajuta pe tinerele anorexice sa se detaseze de legaturile prea fuzionale care le unesc de familia lor. Altfel, exista riscul ca acest esec al independentei sa le impinga sa mearga si mai departe pe drumul anorexiei, uneori pana la moarte.
 
    Anorexica incearca sa nu mai depinda de celalalt, dar si sa nu mai depinda de propriul corp. Anorexia mentala este o forma de ascetism, in plus, ele prezinta adesea o hiperactivitate fizica si sportiva. Energia lor poate sa surprinda daca ne gandim la cat de slabe sunt. La aceasta se adauga uneori conduite precum iesirea afara pe timp racoros cu imbracaminte foarte subtire sau dusuri reci. Toate acestea concura la o tentativa suplimentara de control asupra corpului.

 

(c) copyright 2009 Razvan Pleteriu - toate drepturile rezervate

www.smartart.ro | web . print . id . photo